Tratamente Ortodontice Iași

Tratamentul ortodontic (de îndreptare a dinților) are ca scop îmbunătățirea imaginii generale a feței, îmbunătățirea sănătății dinților și a gingiilor precum și funcționarea în bune condiții a aparatului masticator.

De cele mai multe ori necesitatea purtării unui aparat ortodontic este observată de către medicul stomatolog generalist și de aceea el este cel care face de obicei recomandarea către un medic specialist ortodont. Cele mai comune motive pentru vizita la un specialist ortodont sunt: îngrămădiri ale dinților, spații mari între aceștia, disfuncționalități ale mușcăturii, dinți incluși, dinți erupți în afara arcadei.

Tratamentul ortodontic nu înseamnă doar îndreptarea dinților; este foarte importantă și alinierea corectă a maxilarului cu mandibula. Când cele două nu sunt aliniate pot apărea dificultăți la mușcat și mestecat, iar acest lucru generează probleme la nivelul articulației temporo-mandibulare precum și tocirea excesivă și asimetrică a dinților. Dinții tociți excesiv devin sensibili și pot duce la dureri, carii dentare și chiar boala periodontală. Trebuie subliniat faptul că dinții strâmbi sunt mult mai greu de curățat, iar curățarea ineficientă a lor poate duce la formarea cariilor și chiar la apariția problemelor gingivale. Dinții strâmbi pot influența negativ și fonația.

1. Tratamentul ortodontic la copii Iași

Este recomandat ca tratamentul ortodontic să înceapă cât mai devreme, chiar de la 6-7 ani. Medicul ortodont poate identifica problemele potențiale prin examinarea copilului înainte de apariția și dezvoltarea completă a dinților definitivi, cât copilul este în perioada de creștere și poate oferi un tratament adecvat, fructificând această perioadă pentru a corecta anumite defecte osoase, menținând sau creând spații pentru erupția dinților definitiv dar și îndrumând noii dinți în poziții corecte, pregătind gura copilului pentru viitorii dinți de adult.

Problemele ortodontice pot fi moștenite sau pot fi cauza unor accidente sau obiceiuri vicioase precum sugerea degetului, menținerea unui corp strain (pix, creion) între dinți, folosirea excesivă a suzetelor, adormirea copilului cu biberonul în gură. Chiar dacă tratamentele ortodontice pot fi începute și făcute și la vârste mai mari, sunt foarte importante vizitele timpurii și regulate la doctorul stomatolog și ortodont pentru a preveni probleme ortodontice mult mai severe și costisitoare în viitor.

Tratamentele ortodontice la copii se pot face cu aparate dentare mobile până la vârsta de 12 ani pentru că la această vârstă se încheie creșterea osoasă la nivelul maxilarelor. După această vârstă tratamentul se realizează cu ajutorul aparatelor dentare fixe.

2. Tratamentul ortodontic la adulți Iași

Tratamentul ortodontic la adulți se poate realiza, indiferent de vârstă, cu ajutorul bracket-ilor. Medicul ortodont examinează dinții, evaluează înghesuirile sau spațiile prea mari dintre aceștia și poate recomanda planul de tratament potrivit care cuprinde tipul de aparat dentar și durata necesară purtării acestuia.

  • Aparatele dentare fixe, sunt de mai multe tipuri:
  • ·  Aparat dentar fixat pe fața exterioară a dinților – acesta poate fi aparat dentar metalic, aparat dentar din ceramică sau aparat dentar din safir, cel din urmă fiind la culoarea dintelui și deci mai puțin vizibil;
  • ·  Aparat dentar fixat pe fața interioară a dinților (se mai numește și lingual);
  • · Aparat dentar invizibil (nu este considerat aparat ortodontic adevărat, este folosit pentru corectarea unor probleme minore de aliniere a dinților).

Pentru ca tratamentul ortodontic să aibă succes este foarte important ca pacientul să respecte recomandările medicului ortodont, să asigure o igienă orală perfectă, să evite alimentele interzise de către medicul specialist și să se prezinte la controale dentare regulate.

Pentru păstrarea rezultatului final obținut după tratamentul ortodontic este important ca pacientul să poarte și un aparat dentar de contenție, care nu va lăsa ca dinții să revină la pozițiile lor inițiale. Purtarea contenției este la fel de importantă ca și tratamentul ortodontic principal. Tipul de contenție și durata purtării acesteia vor fi decise de către medicul ortodont la finalul tratamentului ortodontic.

Dr. Adriana Bîrsan

Telefon programări / Urgențe


Clinica stomatologică SOPHIMED
0232 255 773
0232 255 763
0786 255 763
0768 255 763
0745 255 763