Copiii la Clinica stomatologică SophiMed

SFATURI PRIVIND PĂSTRAREA SĂNĂTĂȚII ORALE A COPIILOR

Sănătatea orală a copiilor trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice părinte și să fie coordonată de către medicul stomatolog pentru copii, specialist în stomatologie pediatrică (pedodont) și medicul pediatru.

Încă din primele luni de viață, cavitatea orală a copiilor trebuie clătită după mese, iar suprafața dinților trebuie curățată cu o compresă rulată pe degetul mamei.

Astfel, se realizează îndepărtarea depozitelor de placă și a resturilor alimentare la nivelul dinților, precum și masajul gingiei. Pe măsura trecerii timpului, se recomandă utilizarea periuțelor de dinți conform stadiului de viață al copilului.

Periuțele de dinți pentru copii sunt diferite de cele pentru adulți, fiind adaptate dimensiunii dinților temporari și având un design atrăgător pentru cei mici.

Pe ambalajul periuțelor sunt înregistrate vârsta pentru care sunt recomandate precum și duritatea perilor periuței. Se recomandă folosirea periuțelor moi sau medii pentru a nu traumatiza dinții și gingia și a realiza, în același timp, un periaj eficient.

Periajul se realizează cu periuța uscată și pasta de dinți pentru copii. Deoarece cei mici înghit, la fiecare periaj, o anumită cantitate de pastă, se indică folosirea de paste speciale pentru copii cu 550 ppm fluor și nu a pastelor pentru adulți care conțin aproximativ 1500ppm fluor. Pastele de dinți pentru copii au diferite arome pe care aceștia le îndrăgesc.

Primii dințișori apar, de obicei, în primele 6 luni de viață. Unii copii se pot naște cu dinții deja erupți. Erupția precoce sau cea întârziată reprezintă un decalaj de 6 luni față de tiparul standard de erupție.

Dacă observați un decalaj care depășește această perioadă, este indicat să vă adresați unui stomatolog pentru copii. Dinții erup mai devreme la fetițe față de băieței.

Dentiția copiilor cuprinde un număr de 20 de dinți, care erup pe parcursul a 30-32 de luni. Primii dinți definitivi erup la vârsta de 6 ani; atenție, aceștia sunt dinți permanenți care trebuie păstrați în cavitatea orală pe tot parcursul vieții.

Este crucial ca până la această vârstă copilul să-și însușească o serie de măsuri privind igiena orală și să conștientizeze importanța curățării cavității orale.

De aceea, încă de la apariția primilor dinți, se recomandă ca părinții să-și perieze dinții în fața oglinzii, împreună cu cei mici și să monitorizeze corectitudinea periajului celor mici.

Primul consult stomatologic este recomandat odată cu erupția primilor dințișori. Copiii se vor familiariza cu doctorul stomatolog și cabinetul stomatologic, fapt ce va facilita colaborarea ulterioară cu micii pacienți.

Caria dentară este cea mai comună boală infecto-contagioasă a copiilor care afectează aproximativ 40% dintre copiii preșcolari.

Pentru a preveni apariția sa, pe lângă măsurile de igienă orală, se recomandă să nu se ofere lichide îndulcite (lapte, ceai) care să fie consumate cu biberonul peste noapte de cei mici. Dacă se oferă astfel de lichide, se clătește gura obligatoriu cu apă sau se bea puțină apă după.

Astfel se evită demineralizarea suprafețelor dentare și apariția ulterioară a cariei de biberon.

De asemenea, este recomandat ca cei mici să aibă tacâmuri proprii care vor fi folosite doar de ei, deoarece bacteriile din cavitatea orală a adulților conțin specii cariogene care vor coloniza cavitatea orală a copiilor ducând la apariția cariilor dentare.

Se recomandă realizarea de sigilări la molarii temporari, la copii care prezintă leziuni carioase multiple sau la molarii definitivi, odată ce aceștia au erupt complet (la 6 și 12 ani).

Sigilările pot fi realizate din materiale la culoarea dintelui, incolore sau cu diverse culori (roz, verde, albastru). În vederea întârzierii apariției cariilor, se pot realiza fluorizări în cabinetul stomatologic, însă singura modalitate de a preveni apariția cariilor în zonele dentare cu relief accentuat este sigilarea.

Odată cu erupția dinților permanenți și închiderea spațiilor interdentare, copiii pot folosi ața dentară pentru a curăța corespunzător zona interdentară, unde periuța de dinți nu are acces datorită punctelor de contact dintre dinți.

Este recomandată utilizarea aței dentare conform tehnicii explicate de medicul dentist.

După vârsta de 7-9 ani copiii pot folosi și apa de gură, însă aceasta este doar un adjuvant al igienei orale și nu va înlocui sub nici o formă periajul dentar.

Iată câteva sfaturi privind păstrarea sănătății orale a copiilor:

1. Începeți de timpuriu îngrijirea dinților copiilor dumneavoastră și monitorizați-le eficiența periajului.

2. Evitați recompensarea copilului cu dulciuri lipicioase, băuturi carbogazoase sau citrice. Învățați-i să clătească cavitatea orală după consumul alimentelor cariogene sau să consume după masă alimente care neutralizează acidul din cavitatea orală, precum brânza topită.

3. Prezentați-vă la un consult stomatologic de 2 ori pe an. Întrebați medicul dentist despre manopere specifice pedodontice precum fluorizările și sigilările.

Telefon programări / Urgențe


Clinica stomatologică SOPHIMED
0232 255 773
0232 255 763
0786 255 763
0768 255 763
0745 255 763